En partner att lita på sedan 175 år

12. maj 2023, 12:05

Wacker Neuson har bildades redan 1848. Innovativa lösningar har upprepade gånger revolutionerat branschen. I 175 år har fokus legat på kunden och dennes krav.

Johann Christian Wacker lade grundstenen för Wacker Neusons framgångssaga 1848 när han grundade en verkstad i Dresden. Sedan dess har företaget tagit fram innovationer som upprepade gånger revolutionerat arbetet på byggarbetsplatsen. Till exempel gjorde Hermann Wacker en banbrytande uppfinning 1930 med den första elektriska stampen. Stamparna används än idag för markkomprimering. Detta följdes bland annat av stavvibratorn för betongkomprimeriing, vilken från 1934 började sitt segertåg, eller den första vändbara vibrationsplattan blev en milstolpe inom markkomprimering.

Även inom området kompakta maskiner har Wacker Neuson hela tiden kommit med nya innovationer. En innovation inom området kompaktgrävmaskiner är Vertical Digging System VDS, som har gjort arbetet effektivare, snabbare och trevligare för föraren sedan det infördes 1988: Detta system, som tippar överbyggnaden, möjliggör exakt vertikal grävning även på ojämn mark, vid trottoarkanter och i sluttningar. För att kunna erbjuda kunderna allt från en enda källa, har sedan 2005 midjestyrda hjullastare varit en del av Wacker Neuson-portföljen. Senare har även kompakta teleskoplastare tillkommit, En verklig innovation presenterade vi 2019 med den första dual view-dumpern: Med hjuldumparens 180° vridbara säte och styrkonsol har föraren alltid full överblick, vilket garanterar mer säkerhet och flexibilitet på byggarbetsplatsen. På så sätt minimeras riskerna på byggarbetsplatsen. 

Framgångssagan zero emission

Med introduktionen av serien zero emission bröt Wacker Neuson ny mark 2014 och tog återigen täten i utvecklingen av byggmaskiner: De första elektriskt drivna maskinerna och enheterna var två batteridrivna stampar och den batteridrivna hjullastaren WL20e. Sedan dess har portföljen stadigt utökats och omfattar nu även elektriska vibrationsplattor, grävmaskiner, hjul- och banddumprar och snart en elektrisk teleskoplastare. Det gör att en typisk byggarbetsplats i innerstaden redan idag kan drivas utan direkta avgasutsläpp och med extremt lite buller. För Wacker Neuson handlar det, utöver det breda utbudet av produkter, om att betjäna hela ekosystemet zero emission: från infrastruktur för laddning till tjänster, finansieringserbjudanden och olika användningsmodeller till livscykelanalys av batterier. Ett exempel är Charging Box - en "powerbank för byggarbetsplatsen". Detta mobila energilager är baserad på litiumjonbatterier, och den möjliggör kontinuerlig energiförsörjning på arbetsplatsen - även om det inte finns någon elförsörjning framdraget.

Digitala lösningar för effektivt arbete

Innovation är en del av Wacker Neusons DNA - nu som då. Med digitala lösningar bidrar Wacker Neuson till mer effektivitet och transparens på byggarbetsplatsen. Ett exempel är hjälpsystemet ConcreTec för betongkomprimering. Systemet innebär att betong kan kompakteras enkelt, transparent och reproducerbart med hög kvalitet. Inom serviceområdet gör MR-glasögonen "Smart Glasses" arbetet mer effektivt: De har använts hos Wacker Neuson i Sydafrika sedan början av förra året. Digitalisering spelar också en viktig roll vid utveckling av maskiner: Den nya hjulgrävmaskinen EW100 inkluderar ett intelligent redskapshanteringssystem och ett människa/maskin-gränssnitt, som via den 10-tums pekskärmen, stödjer föraren vid byte av redskap. Wacker Neuson kommer även i framtiden att fokusera på digitalisering för att förenkla arbetet på byggarbetsplatser och förbättra samverkan mellan alla inblandade samt effektivisera med intelligenta nätverk, digitala lösningar, produkter och affärsmodeller.

Ytterligare milstolpar i Wacker Neusons historia kan hittas här:

www.wackerneuson.com/175-anniversary

En äldre stamp med förbränningsmotor i arbete.
Wacker Neusons första vibrator.
Neuson grävmaskin med det innovativa Vertical Digging System VDS i arbete.
DW15e elektrisk dumper och EZ17e Zero Tail grävmaskin i bruk på byggarbetsplatsen
En äldre stamp med förbränningsmotor i arbete.
Wacker Neusons första vibrator.
Neuson grävmaskin med det innovativa Vertical Digging System VDS i arbete.
DW15e elektrisk dumper och EZ17e Zero Tail grävmaskin i bruk på byggarbetsplatsen
  1. 1
  2. / 5